Kuulonalenema tarkoittaa, että henkilöllä on vaikeuksia kuulla ääniä normaalilla tasolla.
Joka viidennellä ihmisellä maailmassa on jonkinasteinen kuulonalenema. Kykymme kuulla muuttuu ikääntyessä: noin yhdellä kymmenestä ihmisestä on kuulonalenemaa 60-vuotiaana. Kuudella kymmenestä on kuulonalenemaa 90-vuotiaana*
Kuulonaleneman merkit ja oireet?
Mikä aiheuttaa kuulonaleneman?
Suurin osa kuulonalenemista johtuu sisäkorvan simpukan karvasolujen vaurioitumisesta. Nämä pienet karvasolut havaitsevat ääniaallot. Sisäkorvan simpukan herkkyys äänille heikkenee usein ikääntyessämme, joten kuulomme huononee.
Muissa tapauksissa kuulonalenema voi johtua pitkäaikaisesta altistumisesta voimakkaalle melulle, geneettisistä taipumuksista, fyysisestä vammasta, sairaudesta tai infektiosta.
Mitä ongelmia kuulonalenema voi aiheuttaa?
Koska kuulonalenema vaikeuttaa kommunikaatiota muiden kanssa, se voi vähentää osallistumista sosiaalisiin tilanteisiin. Tämä voi vaikuttaa elämänlaatuun ja johtaa eristäytymiseen.
Kuulonalenema on usein haaste ikääntyessämme. Koska kuulonalenema vaikeuttaa sosiaalista kanssakäymistä ja aktiivista toimintaa, huono kuuloiset saattavat tehdä vähemmän asioita, joista he pitävät. Virikkeiden puute ja eristäytyminen voivat aiheuttaa myös yksinäisyyttä. Näistä syistä on sitä parempi, mitä aikaisemmin kuulonalenemaan puututaan ja sitä hoidetaan.
Kuulonaleneman tyypit
Sensorineuraalinen kuulonalenema
Tämä on yleisin kuulonalenematyyppi, ja se syntyy, kun sisäkorva tai kuulohermo vaurioituu. Se on useimmissa tapauksissa pysyvä.
1. Kuulohermo
2. Sisäkorva
Konduktiivinen kuulonalenema
Kun ääni ei pääse kulkemaan ulkokorvasta sisäkorvaan, puhutaan konduktiivisesta kuulonalenemasta. Tämä voi johtua tukoksesta, kuten tulehduksesta tai korvavahasta. Se voi johtua myös tärykalvon tai välikorvan kuuloluiden vaurioitumisesta. Monissa tapauksissa sitä voidaan hoitaa lääketieteellisesti.
1. Ulkokorva
2. Välikorva
Sekatyyppinen kuulonalenema
Tällöin samassa korvassa esiintyy sekä sensorineuraalista että konduktiivista kuulonalenemaa. Konduktiivisen komponentin hoito voi auttaa helpottamaan kuulonaleneman tasoa, mutta sensorineuraalinen kuulonalenema todennäköisesti säilyy.
1. Simpukka